Laxbiff med sesamfrön och het mangosalsa

Underbara asiatiska smaker. Sött, salt, syrligt…
Och hetta från chili om du vill.
2 portioner

ca 200 g lax
1 litet ägg
ev. 2 krm sesamolja
2 msk sojamjöl
ev. 1/2 röd chilifrukt
sesamfrö till panering
olja till stekning

Salsa:
2 tomater
1/2 rödlök
1 avokado
1/2 röd chilifrukt
125 g fryst tärnad mango (eller färsk)
2 msk rapsolja
1/2 lime
salt och peppar
till servering: rucolasallad och 1/2 lime

1. Börja med salsan. Klyfta tomaterna och skär ut innanmätet. Spara detta i en skål. Skär tomaterna i fina tärningar.

2. Skala och finhacka rödlöken. Skala och tärna avokadon. Strimla chilin. Vänd ihop rödlök, tomat, avokado, chili och mango. Vispa ihop innanmätet från tomaterna, olja, limesaft, 1 krm salt och 1 krm peppar.

3. Vänd ihop dressingen med det tärnade.

4. Skär den kalla laxen i kuber och kör några sekunder i matberedare med ägg och sesamolja. Tillsätt sojamjöl, 2 krm salt, 2 krm peppar och ev. finhackad chili.

5. Forma till biffar stora som en halv handflata. Vänd i sesamfrö och stek i olja 3–4 min på varje sida.

6. Servera laxbiffarna på en bädd av rucola med mangosalsan till.


På din tallrik:

Handfast-minus:
Lägg upp en handflata lax på en bädd
av rucola (en knytnäve) och lägg upp två
knytnävar salsa.

Handfast:
Lägg upp en handflata lax på en bädd av
rucola (en knytnäve), en knytnäve salsa och
servera med en knytnäve fullkornsris.

Tips: Koriander är gott till asiatisk mat. Använd den för att variera salsan eller biffarna. Ett bra tips är att använda iskall fisk för att få biffarna att hålla ihop.

Inga kommentarer: