tisdag 24 januari 2012

Varsel

Fått i mailen....

 

Hej alla medarbetare.

Vi kan konstatera att året börjar lite oroligt. Våra kunder har haft svårt med prognoserna för hur mycket personal de behöver för första halvåret. Det tillsammans med att vi tappat en kund (Midsona) där vi idag har ca 14 anställda, gör att vi befarar en övertalighet i vår personalstyrka. Vi bedömer att vi har en övertalighet på ca 30-40 personer. Av dessa är ca 10 visstidsanställda, vilket gör att vi lagt ett varsel på 25 personer. Vi har idag ca 220 anställda.


Vad är ett varsel?

När en arbetsgivare behöver minska personalstyrkan med fler än fem personer måste vi till Arbetsförmedlingen varsla om att det kan bli personalneddragningar. Anledningen till det är att förbereda de parter som blir berörda, t ex Arbetsförmedlingen.
När man som vi varslar upp till 25 personer, betyder det att ingen får sluta sin anställning innan varseltidens utgång. I vårt fall la vi varslet den 10 januari. Alltså får ingen sluta sin anställning innan den 10 mars. Däremot får vi innan den 10 mars meddela berörd personal att deras anställning kommer upphöra på grund av arbetsbrist.


Vad händer nu?

I samband med att vi la varslet, kallade vi vårt kollektivavtalsbärande förbund, IF Metall, till förhandling. Det första datumet för förhandling är den 24 januari. Då kommer vi träffas för att gå igenom vår personallista, där två viktiga delar är anställningstid och kompetens. Förhandlingen går ut på att komma överens om vilka som är övertaliga och som därmed blir uppsagda på grund av arbetsbrist. Vi hoppas naturligtvis att vi får in mer uppdrag, så att ingen ska behöva lämna företaget. Om det ändå blir så, kommer de som haft en sammanhängande anställning i minst ett år (man får lägga ihop tid från olika arbetsgivare) att erbjudas en jobbcoach via omställningsförsäkringen.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar